Soru 1. Ülkemizde tarımı sınırlandıran faktörlerden birisi de yükseltidir.
Aşağıdaki örneklerden hangisi bu durumla ilgilidir?
A) Aydınâ€da fındığın yetiştirilememesi
B) Trabzonâ€da pamuğun yetiştirilememesi
C) Mersinâ€de çayın yetiştirilememesi
D) İzmirâ€de muzun yetiştirilememesi
E) Denizliâ€de zeytinin yetiştirilememesi
Soru 3. Türkiyeâ€de özellikle 1950 yılından sonra mera alanlarının azaldığı, buna karşılık tarım alanlarının arttığı görülmektedir.
Aşağıdakilerden hangisi bu durumun nedenidir?
A) İklim şartlarının değişmesi
B) Bitki örtüsünün tahrip edilmesi
C) Hayvancılığın öneminin azalması
D) İklim şartlarının değişmesi
E) Tarımda makineleşme
Soru 4. Türkiyeâ€de ekilebilir toprakların büyük kısmında tahıl tarımının yapılmasını aşağıdakilerden hangisi en iyi açıklar?
A) Ekonomik değerinin yüksek olması
B) Gübreleme ihtiyacının olmaması
C) Devlet kontrolü ve desteğinin olması
D) Karasal iklim şartlarının yaygın olması
E) Yaz ve kış ekilebilir olması
Soru 5. Ülkemizde tarımda verimi arttırmanın yollarından biriside makineli tarıma geçmektir.
Aşağıdaki illerimizden hangisinde makineli tarım yapmak daha zordur?
A) Kayseri
B) Giresun
C) Bursa
D) Malatya
E) Diyarbakır
Soru 6. Bir yörede sulama problemi halledildiği halde verimde bir artış görülmemişse, bu yörede öncelikle yapılması gereken en önemli etkinlik aşağıdakilerden hangisi olmalıdır?
A) Makineli tarıma geçme B) Tohum ıslahı
C) Gübreleme D) Nöbetleşe ekim
E) Zirai mücadele
Soru 8. Aşağıdaki tarım ürünlerinden hangi ikisinin aynı doğal şartlarda yetişmesi zordur?
A) Tütün – Pamuk
B) Buğday – Mısır
C) Çay – Fındık
D) Ayçiçeği – Haşhaş
E) Şekerpancarı – Buğday
Soru 9. Aşağıdaki tarım ürünlerimizden hangisi ihraç ürünlerimizden değildir?
A) Buğday B) Fındık C) Haşhaş
D) Pamuk E) Zeytin
Soru 11. Buharlaşmanın az ve yağış miktarının fazla olduğu alanlarda topraklarda bulunan tuz ve kireç oranı azdır.
Aşağıdakilerden hangisi yukarıda sözü edilen topraklarda daha kolay yetişir?
A) Tütün B) Nohut C) Çay
D) Muz E) Pamuk
Soru 12. Ege Bölgesiâ€nde ekilen buğdayın Doğu Anadolu Bölgesiâ€ne göre daha erken olgunlaşması tarım ürünleriyle aşağıdakilerin hangisi arasındaki ilişkiye ters düşer?
A) Denizellik B) Yükselti C) Enlem
D) Karasallık E) Sıcaklık
Soru 14. Ülkemizde bazı ürünler devlet kontrolü ve izniyle üretilir.
Buna göre aşağıdaki ürünlerin hangisinin üretiminde devlet kontrolü ve izni gerekmez?
A) Kenevir B) Tütün C) Şekerpancarı
D) Mısır E) Pirinç
Soru 15.
Ürün
Ekili alan
(hektar)
Üretim (ton)
Kenevir
4 800
4 800
Haşhaş
15 600
6 000
Tütün
330 150
336 000
Pamuk
637 500
574 000
Şeker pancarı
400 000
15 000 000
Yukarıdaki tabloda beş tarım ürününün ekim alanı ile üretim miktarları verilmiştir.
Buna göre birim alandan alınan verim, hangi üründe en düşük hangi üründe en yüksektir?
En düşük En yüksek
A) Tütün Pamuk
B) Şekerpancarı Haşhaş
C) Pamuk Kenevir
D) Kenevir Tütün
E) Haşhaş Şekerpancarı
Soru 16. Türkiyeâ€de nadas uygulamasını azalmak için öncelikle aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır?
A) Sulama imkanları arttırılmalı
B) Destekleme alımları yapılmalı
C) Tohum ıslahı yapılmalı
D) Nöbetleşe ekim yapılmalı
E) Gübre kullanımı azaltılmalı
Soru 18. Aşağıda verilen tarım ürünlerinden hangisinde Adana, Mersin ve Antalya illerinin Türkiyeâ€nin yıllık üretimindeki payı en fazladır?
A) Buğday B) Pamuk C) Zeytin
D) Nohut E) Narenciye
Soru 19. Türkiyeâ€de tarımın en önemli sorunlarından birisi sulama sorunudur. Sulamanın arttırılmasıyla bazı tarım ürünlerinin üretiminde de artış görülür.
Buna göre aşağıdaki tarım ürünlerinden hangisinin üretiminde artış beklenmez?
A) Pirinç B) Sebze C) Zeytin
D) Mercimek E) Şekerpancarı
Soru 20. Genellikle doğrudan tüketilmeyen, sanayi tesislerinde hammadde olarak kullanılan ürünlere sanayi bitkileri denir.
Buna göre aşağıdaki tarım ürünlerinden hangisi bu genellemeye uymaz?
A) Ay çiçeği
B) Soya fasulyesi
C) Pirinç
D) Şekerpancarı
E) Pamuk
1E 2B 3E 4D 5B 6C 7A 8B 9A 10B 11C 12C 13D 14D 15E 16A 17A 18E 19D 20C
Aşağıdaki örneklerden hangisi bu durumla ilgilidir?
A) Aydınâ€da fındığın yetiştirilememesi
B) Trabzonâ€da pamuğun yetiştirilememesi
C) Mersinâ€de çayın yetiştirilememesi
D) İzmirâ€de muzun yetiştirilememesi
E) Denizliâ€de zeytinin yetiştirilememesi
Soru 3. Türkiyeâ€de özellikle 1950 yılından sonra mera alanlarının azaldığı, buna karşılık tarım alanlarının arttığı görülmektedir.
Aşağıdakilerden hangisi bu durumun nedenidir?
A) İklim şartlarının değişmesi
B) Bitki örtüsünün tahrip edilmesi
C) Hayvancılığın öneminin azalması
D) İklim şartlarının değişmesi
E) Tarımda makineleşme
Soru 4. Türkiyeâ€de ekilebilir toprakların büyük kısmında tahıl tarımının yapılmasını aşağıdakilerden hangisi en iyi açıklar?
A) Ekonomik değerinin yüksek olması
B) Gübreleme ihtiyacının olmaması
C) Devlet kontrolü ve desteğinin olması
D) Karasal iklim şartlarının yaygın olması
E) Yaz ve kış ekilebilir olması
Soru 5. Ülkemizde tarımda verimi arttırmanın yollarından biriside makineli tarıma geçmektir.
Aşağıdaki illerimizden hangisinde makineli tarım yapmak daha zordur?
A) Kayseri
B) Giresun
C) Bursa
D) Malatya
E) Diyarbakır
Soru 6. Bir yörede sulama problemi halledildiği halde verimde bir artış görülmemişse, bu yörede öncelikle yapılması gereken en önemli etkinlik aşağıdakilerden hangisi olmalıdır?
A) Makineli tarıma geçme B) Tohum ıslahı
C) Gübreleme D) Nöbetleşe ekim
E) Zirai mücadele
Soru 8. Aşağıdaki tarım ürünlerinden hangi ikisinin aynı doğal şartlarda yetişmesi zordur?
A) Tütün – Pamuk
B) Buğday – Mısır
C) Çay – Fındık
D) Ayçiçeği – Haşhaş
E) Şekerpancarı – Buğday
Soru 9. Aşağıdaki tarım ürünlerimizden hangisi ihraç ürünlerimizden değildir?
A) Buğday B) Fındık C) Haşhaş
D) Pamuk E) Zeytin
Soru 11. Buharlaşmanın az ve yağış miktarının fazla olduğu alanlarda topraklarda bulunan tuz ve kireç oranı azdır.
Aşağıdakilerden hangisi yukarıda sözü edilen topraklarda daha kolay yetişir?
A) Tütün B) Nohut C) Çay
D) Muz E) Pamuk
Soru 12. Ege Bölgesiâ€nde ekilen buğdayın Doğu Anadolu Bölgesiâ€ne göre daha erken olgunlaşması tarım ürünleriyle aşağıdakilerin hangisi arasındaki ilişkiye ters düşer?
A) Denizellik B) Yükselti C) Enlem
D) Karasallık E) Sıcaklık
Soru 14. Ülkemizde bazı ürünler devlet kontrolü ve izniyle üretilir.
Buna göre aşağıdaki ürünlerin hangisinin üretiminde devlet kontrolü ve izni gerekmez?
A) Kenevir B) Tütün C) Şekerpancarı
D) Mısır E) Pirinç
Soru 15.
Ürün
Ekili alan
(hektar)
Üretim (ton)
Kenevir
4 800
4 800
Haşhaş
15 600
6 000
Tütün
330 150
336 000
Pamuk
637 500
574 000
Şeker pancarı
400 000
15 000 000
Yukarıdaki tabloda beş tarım ürününün ekim alanı ile üretim miktarları verilmiştir.
Buna göre birim alandan alınan verim, hangi üründe en düşük hangi üründe en yüksektir?
En düşük En yüksek
A) Tütün Pamuk
B) Şekerpancarı Haşhaş
C) Pamuk Kenevir
D) Kenevir Tütün
E) Haşhaş Şekerpancarı
Soru 16. Türkiyeâ€de nadas uygulamasını azalmak için öncelikle aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır?
A) Sulama imkanları arttırılmalı
B) Destekleme alımları yapılmalı
C) Tohum ıslahı yapılmalı
D) Nöbetleşe ekim yapılmalı
E) Gübre kullanımı azaltılmalı
Soru 18. Aşağıda verilen tarım ürünlerinden hangisinde Adana, Mersin ve Antalya illerinin Türkiyeâ€nin yıllık üretimindeki payı en fazladır?
A) Buğday B) Pamuk C) Zeytin
D) Nohut E) Narenciye
Soru 19. Türkiyeâ€de tarımın en önemli sorunlarından birisi sulama sorunudur. Sulamanın arttırılmasıyla bazı tarım ürünlerinin üretiminde de artış görülür.
Buna göre aşağıdaki tarım ürünlerinden hangisinin üretiminde artış beklenmez?
A) Pirinç B) Sebze C) Zeytin
D) Mercimek E) Şekerpancarı
Soru 20. Genellikle doğrudan tüketilmeyen, sanayi tesislerinde hammadde olarak kullanılan ürünlere sanayi bitkileri denir.
Buna göre aşağıdaki tarım ürünlerinden hangisi bu genellemeye uymaz?
A) Ay çiçeği
B) Soya fasulyesi
C) Pirinç
D) Şekerpancarı
E) Pamuk
1E 2B 3E 4D 5B 6C 7A 8B 9A 10B 11C 12C 13D 14D 15E 16A 17A 18E 19D 20C